Baraj, Gölet, Taşkın Koruma Güvenlik Tedbirleri Baraj, Gölet, Taşkın Koruma Güvenlik Tedbirleri ilanı için tıklayınız....           • TEMİZLİK İŞÇİSİ ALIMI KURA ve SINAV DUYURUSU TEMİZLİK İŞÇİSİ ALIMI KURA ve SINAV DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ. TEMİZLİK İŞÇİ...           • DÖRTDİVAN BELEDİYESİ DOĞAL GAZ DÖNÜŞÜMÜ İŞİ   DÖRTDİVAN BELEDİYESİ DOĞAL GAZ DÖNÜŞÜMÜ İŞİ İHALE METNİNE ULAŞMAK...           • İşyeri Kiralama İhalesi İlan Metnine Ulaşmak İçin Tıklayınız......           • DÖRTDİVAN BELEDİYESİ CADDE AYDINLATMASI İHALESİ   DÖRTDİVAN BELEDİYESİ CADDE AYDINLATMASI İHALESİ İLAN METNİ İÇİN TIKLAYINIZ....           • AKARYAKIT ÜRÜNLERİ ALIM İHALESİ AKARYAKIT ÜRÜNLERİ ALIM İHALESİ İLAN METNİ İÇİN TIKLAYINIZ....           • DÖRTDİVAN BELEDİYESİ CADDE AYDINLATMASI İHALESİ  DÖRTDİVAN BELEDİYESİ CADDE AYDINLATMASI İHALE İLAN METNİ İÇİN TIKLAYINIZ....           • EKONOMİK ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ ARAÇ SATIŞ İHALE İLANI EKONOMİK ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ ARAÇ SATIŞ İHALE İLANI İÇİN TIKLAYINIZ. &n...           • İŞYERLERİ KİRALAMA İHALESİ  21 Adet İşyeri Kiralama İhalesi İlan Metnine Ulaşmak İçin Tıklayınız....           • GELENEKSEL HAYVAN VE EMTİA PANAYIRI Asırlardır devam eden, başlangıç tarihi bilinmeyen Geleneksel 2.Dörtdivan Hayvan ve Em...           
Atatürk

Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Faaliyet Raporu

Belediyemizin 2016 yılına ait faaliyet raporunu indirmek için tıklayınız.

Köroğlu

Kardeş Belediyemiz

Kültürel Değerlerimiz

Şair Düldül Mevlüt hakkında bilgileri incelemek tıklayınız.

Dörtdivanlı Hilmi Hayatı ve Şiirleri adlı eseri incelemek için tıklayınız

Köroğlu sayfasına gitmek için tıklayınız.

 

HİMMET DEDE TÜRBESİ

 

Tarihçesi : Bayramiyye tarikatının kollarından biri olan Himmetiyye tarikatının kurucusudur. Himmet Dede 17. yy.da yaşamış olmakla birlikte doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemektedir. Türbe Aşağıdüğer, Sorkun ve Yukarısayık köy sınırlarının ortasındaki türbe tepe mevkiinde bulunmaktadır. Türbe taştan yapılmış tabanı tahta ve Çatısı kiremitle örtülüdür. Tek odası bulunan türbenin içinde sanduka şeklinde bir mezar bulunmaktadır. Himmet dede türbesinin arka tarafında "örenler" denilen yerde taşlarla örülmüş iki adet ermiş mezarı bulunmaktadır. Türbenin duvarları Düğerli Salih efendi tarafından beyitlerle ve motiflerle süslenmiş ve türbe çevresi ağaçlandırılmıştır. Civar köylerden, Dörtdivan İlçe Merkezinden, İl içinden ve dışından birçok vatandaşımız türbeyi ziyaret etmektedir.

“Kendisi muhtaç-ı himmet dede Gayriye nasıl himmet ede"

 

KIRKLAR TÜRBESİ

 

Tarihçesi: Horasan erenlerinden Hoca Ahmet YESEVİ 'nin talebelerinden birisinin yatırının yer aldığı rivayet edilen türbe Kılıçlar Köyü Kuzköy mahallesinin üstünde yer almaktadır.
Bu yatıra ''Kırklar'' ya da ''Erenler'' de denilmektedir.

       Yöre halkı için kutsal bir yer olarak kabul edilen Kırklarda geçmişte kırk (40)adet kuyunun olduğundan söz edilirdi. Günümüz de sadece iki adet kuyu bulunmaktadır. Kuyu içindeki su sürekli aynı seviyede olup ilk bakıldığında 10-15 litre gibi görünse de ne kadar tüketilirse tüketilsin hiç azalmadığı dikkate değer bir durumdur. Bunun için yöre halkı suya ayrıca bir önem verir ve suyu üç yudumda kıbleye dönerek içmeyi adet haline getirmişlerdir.

        Rivayete göre kuyular da su hiç tükenmemiş ve sadece 1974 yılında yapılan Kıbrıs savaşında kuyulardaki su çekilmiş ve kuyular kurumuştur. Savaş sonrası su tekrar eski seviyesine gelmiştir. Türbenin bulunduğu alanın bir başka özelliği de, türbe çevresinde yer alan taşların farklı olmasıdır. Burada bulunan taşlar kaya kütlesi şeklinde değil yassı ve ince bir şekildedir.

       Geçmiş yıllarda arzuları nın gerçekleşmesini isteyenler özellikle de çocuğu olmayıp çocuk sahibi olmak isteyenler bu türbeye gidip adak adarlar, türbeye çocuk elbisesi bırakıp dilediklerini gerçekleşeceğine inanırlardı. Günümüzde bu tür batıl inançlara artık rastlanılmamaktadır. Bölgede hacca gidecek olan kişilerin ziyaret yeri haline gelen türbede ayrıca kurak geçen yaz aylarında Dörtdivan ilçesi olarak yağmur duası da yapılmaktadır.

YAĞMUR DUASI 

Kurak geçen yaz aylarında, Dörtdivan ilçesinde kararlaştırılan gün Kırklara gidilir ve köy köy yerleşilir. Yanlarında getirmiş oldukları kurbanlık hayvanlar kesilir, etli pilav pişirilir. Pilav yendikten sonra, ellerinin avuç içleri yere bakacak biçimde aşağı doğru sallayan erkekler ve çocuklar kırklar kaynağının bulunduğu kırklar türbesinin etrafını dolaşırlar bu arada taş toplarlar. Toplanan kırık taş cemaatle beraber bulunan hocalar tarafından okunarak çuvallara doldurulur. Daha sonra Kuzköy'deki gölette bulunan suyun dibine dökülür. Taşların içinden suyun dibine batmayan taş varsa batırılmaya çalışılırbütün çabalar rağmen taşlar suyun dibine batmıyorsa duaların kabul olduğu algılanır. Bu güne kadar yapılan tüm yağmur dualarının kabul olduğu, duaya çıkan insanların oradan ayrılmadan yağmur yağması, türbenin önemini dahada arttırmaktadır. Ayrıca duanın yapıldığı gün kalabalığın çok olmasına rağmen kuyulardaki suyun hiç azalmaması dikkate değer bir başka konudur.

Önceki: Köroğlu
Sonraki: Ulusal Basında Dörtdivan
Başkan

 

 

HAMZA EFE

BELEDİYE BAŞKANI

Site İçi Arama
İstatistikler
Toplam: 796063
Aktif: 6
Bugün: 496
Dün: 712
Bağlantılar

İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal